Internet és l’eina que ens ofereix la possibilitat de crear una societat més personalitzada. És un pas més, un pas endavant per aconseguir una societat més lliure però, aquesta vegada -a diferència d’altres moments de la història- si fracassem haurem de generalitzar-ne les conseqüències. Ja no serà tant fàcil culpabilitzar-ne certes èlits de la jerarquia de la qual formem part.
Internet és una eina, no és una finalitat en si mateixa. Aquesta afirmació -que, en un primer moment pot semblar simplista-, comporta molts canvis de percepcions en tot el què comporta en la societat actual. Aquesta nova eina -que ja forma una part important de les nostres vides, almenys en societats com la nostra-, ens facilita la possibilitat de crear finalitats vitals des d’una aportació personal en cadascuna de les situacions en què ens trobem immersos. És a dir, ara podem participar des de la singularitat personal en el desenvolupament global -considerant global, tant la visió mundial com qualsevol relació que englobi vàries individualitats (ex: la unió dels aficionats a un esport, gent politizada al voltant d’uns ideals, etc...)-. Aquesta personalització comportarà dos tipus de subjectes clarament definits: L’actiu i el passiu. Fet pel qual, no ens podem oblidar que fora d’aquest món virtual, segueix existint el món generalista, per la qual cosa, ambdós móns s’hauran de complementar. No hi haurà una substitució d’un per l’altre, sino que a través d’un (l’eina) es podrà anar transformant l’altre (la finalitat).
Un exemple clar de tot plegat són els Weblogs, els diaris personals que, d’una forma gratuïta i sense cap mena de cost ni econòmic ni de dificultat, han permès comprovar per primer cop com l’eina “Internet” està oferint la possibilitat de participar en una multiplicitat d’àmbits abans inimaginables. Aquesta participació individual i/o col·lectiva (però sempre d’una forma voluntària i activa) permet difondre idees, unir sensibilitats, coordinar estratègies,... i, tot plegat, en tots els àmbits de la vida diària (ex: econòmics, culturals, polítics, etc...).
L’eina “Internet” ens permetrà complementar i, alhora, transformar, la vida real, però en cap cas subsituirà el món que ens envolta. I, tot, des d’una posició activa de tothom qui es vegi facultat i amb voluntat per utilitzar aquest nou mecanisme de transformació des de la participació. Internet ens aportarà més llibertat però, alhora, més responsabilitat, i això pot fer canviar les perspectives en què ens emirallarem amb els futurs conflictes que puguin anar sorgint.
Marc Roca
No hay comentarios:
Publicar un comentario